zaterdag 4 juli 2020

Jams en siroop

Twee weken plukte ik vlierbloesem. Het was al aan het afnemen, was er een beetje laat mee, maar ik heb toch nog voldoende kunnen vinden. Hier maakte ik siroop van. Het ruikt heerlijk fris en is een lekkere dorstlesser met gewoon of bruisend water. 



Bij de supermarkt was er fruit in de aanbieding. Onder andere abrikozen. Zo lekker en gezond, maar ik had er wat te veel gekocht en ze begonnen overrijp te worden. Niet zo lekker meer om zo te eten, maar heerlijk voor een “spread”. Het heeft een prachtige kleur en is heerlijk van smaak. De schil zit er nog in.


Ook zag ik limelon liggen. Nog nooit van gehoord. Herziet eruit als een limoen, maar is een kruising van limoen (lime) en meloen (melon). Het leek me wel lekker, maar viel tegen. We misten het zoete van de meloen. Omdat ik er 2 had, de 2e gebruikt om “pasta” van te maken en dat is wel heel lekker.


De frambozen blijven ook maar komen, echt een heel goed frambozenjaar. De kruisbessen daarentegen doen het slecht. De witte zit niets aan en de rode heel weinig. Van rode die ik plukte heb ik samen met de frambozen een spread gemaakt. Het is fris met een zoete ondertoon. Hier had ik nog geen etiketjes en doekjes op de potjes, maar die zitten er inmiddels ook op.



De zwarte bessen beginnen ook te rijpen. De eerste 1,5 kg zijn de vriezer in gegaan om later jam van te maken.



Ik zal uitleggen wat ik bedoel met “spread” en “pasta”. 
Eigenlijk is het allemaal jam, maar er is verschil in de structuur.
  • Confiture: Bevat stukjes fruit, is dus niet glad en de pitjes en de schil, als dat kan, zitten er nog in.
  • Pasta: Soms wil je geen schil en ook geen pitjes. Het fruit gaan dan in de slow juicer die dat eruit haalt en een soort puree geeft, vruchtvlees met sap. Dit verwerk ik tot jam.
  • Spread: Hier zit alles van het fruit in, maar dan zonder stukjes, dus gepureerd
  • Gelei: Dit is het pure sap van fruit. Hier gebruik ik de sappan voor en het sap verwerk ik verder.
Alles wat ik maak is halfzoet. Ik gebruik 400 gram geleisuiker op 1 kg fruit, de “normale” manier is 1:1, dus ga maar na wat het verschil is. 

Wil je iets van al dit lekkers ook eens proberen? Mijn “winkeltje” is op afspraak te bezoeken. En wellicht komen er toch nog markten dit jaar.

Tot de volgende keer
Groetjes
Vera

4 opmerkingen:

  1. Goed bezig geweest, het ziet er allemaal weer erg smakelijk uit.
    Duidelijk, je uitleg over de verschillende structuren is helder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij bent weer lekker bezig geweest!!
    Ik vind alleen al al die potjes bij elkaar zo leuk de foto.
    De etiketten en stukjes stof op de deksel zijn zo mooi.
    Wij hebben ook zijn limeloen liggen, ga het straks eens aansnijden, ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Vera,
    Goed bezig hoor met je jams en siroop. Ziet er allemaal top uit.
    Heel duidelijk, je uitleg.
    Fijne zondag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Erg leuk om te lezen hoe je het aanpakt en wat de verschillen nu zijn.
    Limeloen..., hahaha ..dat vind ik gewoon een leuk woord!
    Wat een rijkdom al die potjes...

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog bezocht hebt en bedankt voor je reactie. Tot een volgende keer.