donderdag 23 juli 2015

Bosbessen

Opgegroeid in de Achterhoek ging ik als kind met mijn ouders ieder jaar bosbessen plukken. Ik plukte om te snoepen en mijn ouders om in te vriezen. Ze werden en worden gebruikt om bosbessenpannenkoek te bakken. De bosbessen door het beslag roeren en je krijgt heerlijke pannenkoeken.

Toen ik de Achterhoek verliet ging mijn vader nog ieder jaar het bos in om bosbessen te plukken en kregen we ze schoongemaakt en ingevroren mee naar huis.
Manlief kende het bosbessen plukken niet van huis uit en wilde het ook wel eens gaan doen, dus gingen we een paar jaar met zijn drieën het bos in.
Nu plukt mijn vader niet meer, dus moeten we zelf aan de slag.

Gisteren was manlief vrij en omdat het nu bosbessentijd is, hebben we de fietsen in de auto gezet en zijn we richting de Veluwe gereden.
Het plukken is monnikenwerk, daar wij het op de meest natuurvriendelijke manier doen. Dat betekent besje voor besje plukken en geen kam gebruiken. Zo beschadig je de struikjes het minst en heb je het minste werk als je thuiskomt.
Toch blijf je nog een enkel blaadje mee plukken.
Thuis dus alles nalopen op blaadjes en eventuele meegelifte beestjes.
Maar dan heb je ook wel iets lekkers.
Bosbessen zijn supergezond. Ik vond op internet deze informatie:

- Uit onderzoek is gebleken dat de bosbes ervoor zorgt dat het buikvet verminderd, daarbij verlagen de bosbessen ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Bosbessen hebben invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan.
- Bosbessen bevatten vele antioxidanten die het lichaam beschermen tegen diverse ouderdomsziekten. Een specifieke antioxidant die in bosbessen voorkomt, pterostilbene, zou volgens onderzoek werkzaam kunnen zijn tegen het ontstaan van darmkanker.
- Maar ook zouden deze antioxidanten ons beschermen tegen de ouderdomsgebonden afbraak van hersencellen, zoals bijvoorbeeld een vermindering van het korte termijn geheugen.

 • Tot slot nog de overige werking van de bosbes
 • Vitamine A houdt de schildklierwerking in evenwicht
 • Bosbessen verbeteren onze spijsvertering en gaan buikloop tegen
 • Ze verbeteren ons zicht, helpen bij vermoeide ogen, helpen bij de verbetering van het nachtzicht en zorgen ervoor dat de ogen zich beter kunnen aanpassen aan hevig licht. Tijdens WO 2 gebruikten de piloten de bosbessen tegen nachtblindheid.
 • Bosbessen hebben een gunstige werking op slecht werkende lymfeklieren of opgezette klieren
 • Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam.
 • Zorgt ervoor dat zwangerschapsklachten verdwijnen
 • Hebben een positieve invloed op lever en galblaas
 • Bevorderen goed functioneren van de urinewegen en verminderen de kans op infecties

Wij plukken omdat we ze gewoon lekker vinden, maar bovenstaande is natuurlijk wel mooi meegenomen. Nog een extra reden om lekker een dagje het bos in te gaan en de bosbessen te plukken.
Wij hebben weer een voorraadje.

Tot de volgende keer
Groetjes
Vera

6 opmerkingen:

 1. O, jammie! Ook erg lekker in muffins overigens ;-)
  met de gelezen info smaken ze nu vast nog lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Poeh... besje voor besje! Maar goed dat jullie het zo gedaan hebben.
  Veel smulplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koop ze uit gemakzucht in de winkel. Maar natuurlijk gaat er niets boven zelf vers geplukte bessen. Helaas heb ik het geduld hier niet voor maar ze zijn super lekker en gezond!
  Laat ze jullie alvast smaken !!!

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jammer genoeg geen bosbessen hier in de stad.. ja wel n de winkel, maar dat vind ik te duur.. had wel bosbesstrukjes gepland 2 jaar gelden, helaas sloegen die niet aan, gelukkig heb ik wel frambozen en wijnbessen uit de tuin op het ogenblik en straks druiven, bramen en kiwibessen.. wist neit dat eenbosbes dit allemaal in zich had..respect hoor.. !!
  frambozen hebben ook zoveel voordelen! .. en ik denk alles wat groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen! veel plezier en lekker smullen van je bessen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jummie! En meteen een leuk uitje. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog bezocht hebt en bedankt voor je reactie. Tot een volgende keer.