zaterdag 4 augustus 2018

Komkommers inmaken

In het voorjaar heb ik snackkomkommers gezaaid. Zelf 5 planten in de tuin gezet en de rest weggegeven. Nu kreeg ik afgelopen zondag van mijn buurvrouw een emmer te groot geworden komkommers. Ze was 2 weekjes weggeweest en niemand had ze geoogst. Haar vraag was of ik er wat mee kon. Ik had zelf ook nog wat te grote liggen. Ik vergeet nog wel eens te kijken en omdat er zoveel afkomen is er ook niet tegen te eten.


De emmer ben ik vergeten te fotograferen, die daarin zaten waren veel groter.

Ik heb ze geschild, de schil is taai als ze te groot worden, en de zaadlijsten verwijderd. Het restant in stukjes gesneden en ruim met zout bestrooid. Dit is om het vocht aan de komkommer te onttrekken waardoor ze steviger blijven als je ze inmaakt. Dit mocht een nachtje blijven staan.


Daarna goed afgespoeld en uit laten lekken. Potten gevuld met de komkommer, kruiden (mosterdzaad, peperkorrels en dille) toegevoegd en de potten tot de rand gevuld met hete azijn met rietsuiker.


Het is altijd lastig te bepalen hoeveel vocht er in een pot gaat, dus maak je te veel. Wat overblijft gooi je natuurlijk niet weg. In een fles bewaren voor de volgende keer.


Tot slot etiketten gemaakt, fleurige doekjes op de potten en in het schap. Dit kan mee naar de komende markten als ze dan inmiddels al niet op zijn, want we vinden het zelf ook erg lekker.Tot de volgende keer
Groetjes
Vera

7 opmerkingen:

 1. Goed bezig! En het staat ook zo gezellig, al die potjes met mooie etiketten en fleutige lapjes. Veel succes morgen in Hoogwoud met de mochila's! !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er leuk uit zeg.
  En het lijkt mij heel erg lekker.
  Ik ga het onthouden, mijn schoonvader heeft een groente tuintje bij ons achter het huis, ik ga vragen of hij daat volgend jaar komkommers is wil zetten.
  Niet alles verkopen hoor, ook lekker zelf van eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee en het staat gezellig in de potjes.
  Het lijkt mij heerlijk.
  Zo heb je weer een voorraad voor je markt kraampjes succes groetjes Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmmm... ik ben gek op ingemaakte, zoetzure komkommer! Heb hem zelf nig nooit gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er lekker maar ook gezellig uit :)
  Leuke etiketten en leuke lapjes, die kun je nog wel cadeau geven, mmm lekker :)
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed zeg, zo worden ze toch nog gegeten. Dat doet mij meteen ook weer denken aan mijn eigen komkommers. Eens kijken hoe ver die zijn.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat staat dat gezellig met die fleurige dekseltjes Vera. Leuke cadeautjes ook.
  Lieve groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog bezocht hebt en bedankt voor je reactie. Tot een volgende keer.