Agenda

donderdag 10 oktober 2013

Bessentijd

Het is de tijd van het jaar om volop bessen te oogsten.

Allereerst de rozenbottels. Supergezonde "bessen".
Ik heb er heerlijke moes van gemaakt. Het is veel werk om ze te verwerken, maar je hebt dan wel een overheerlijk smeersel voor de boterham of een beschuitje.

Bijna 2 weken geleden zijn we naar het strand geweest om een lekkere wandeling te maken, maar vooral om in de duinen op zoek te gaan naar de duindoornbessen.
We vonden een plekje kort naast een pad waar ze volop stonden. We hadden een snoeisnaar meegenomen om ze te plukken, want ze doen hun naam eer aan: duinDOORN. De takjes voorzichtig vastgepakt en afgeknipt. En dat hebben we met beleid gedaan hoor, niet lukraak, daarvoor zijn we te veel natuurliefhebbers. Ter plekke de bessen plukken gaat niet, ze zitten zo vast dat je ze kapot knijpt.
Thuisgekomen hebben we ze met tak en al in de vriezer gestopt. Vanmorgen heb ik ze er weer uitgehaald en nu kon ik ze "makkelijk" van de takjes halen. We hadden geen idee hoeveel we meegenomen hadden, maar het is bijna 2 kilo bessen, iets meer dan de bedoeling was
Ze zitten nu weer in de vriezer. Binnenkort ga ik er een moes van maken, net als van de rozenbottels.

Ook de vlierbessen zijn rijp en kunnen geplukt worden.
De eerste heb ik in de vriezer gestopt om later te kunnen verwerken. Deze ga ik zo plukken en in de sapketel doen om het sap tot siroop en gelei te verwerken. Gelukkig heb ik een flinke voorraad flesjes waar ik het sap in kan bewaren zodat ik er het hele jaar van kan genieten.

Tot de volgende keer
Groetjes
Vera

6 opmerkingen:

  1. heerlijk zeg zo met fruit bezig te zijn

    liefs jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat leuk om al die bessen te verwerken, het ziet al zo gezellig......en dan nog zo vol met vitamine.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad laat je vlier hier is alles al verwerkt maar er is ook geen pluk meer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dit jaar voor het eerst vlierbessensiroop gemaakt, veel werk maar erg lekker (en gezond!).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een werk allemaal, maar het lijkt me toch zo lekker allemaal, je proeft er vast direct de natuur in.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hola Vera encantada con tu blog tus recetas y los tejidos toda una ternura te felicito y te cuento que ya te sigo para ver mas de tus maravillas besos Sandra.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog bezocht hebt en bedankt voor je reactie. Tot een volgende keer.